Bää Bää…

13.4.2017

Pääsiäisen kolkutellessa jo ovella haluamme jakaa kanssanne Murun legendaarisen Karitsa annoksen reseptin. Annos on vieraillut Murun menuulla jo vuosien ajan ja aina syksyn ja talven tullen napataan takaisin listalle. Niin herkullista se on.

Annos on Nimittäin legendaarinen:

Karitsan Karetta mie de pain, Karitsan kylkirullaa ja juuri selleri pyrettä

Karitsan Kare:
2 dl korppujauhoja
3 rkl hienonnettua persiljaa
3 rosmariininoksaa
1 rkl hienonnettua timjamia
1 valkosipulin kynsi
2 karitsan karetta
suolaa
mustapippuria
4 tl dijon sinappia
2 rkl voita

Sekoita korppujauhot, yrtit ja valkosipuin kynsi yleiskoneen leikkurilla tasaisen vihreäksi tahnaksi. Poista karitsan kareesta kalvot, mausta liha suolalla ja pippurilla. sivele kareet dijonsinapilla ja paina ne kevvyesti mauste tahnaan.
Ruskista kareet kevyesti voissa ja loppukypsennä uunissa n. 7 minuuttia. Anna lihan vetäytyä hetki ja leikkaa ne kyljyksiksi. Tarjoile heti karitsan kylkirullan ja selleri pyreen kera

Karisan kulkirulla:
1kg luutonta karitsan kylkeä
1dl karkeaa merisuolaa
Mustapippuria
1l ankan rasvaa

Suolaa karitsan kylki karkealla suolalla ja anna lihan maustua n. tunti.
Pyyhi ylimääräiset suolat pois lihasta, kääri se rullalle ja sido rulla paistinarulla. LAita rulla syvään uunivuokaan tai pataan.
Lämmitä ankanrasvaa kuumaksi kattilassa ja kaada se karitsa rullan päälle. Kypsennä kylkirullaa 120-asteisessa uunissa 6-8 tuntia.
Nosta kylkirulla pois rasvasta. Leikkaa jäähtynyt liha paloiksi ja paista palat pannulla rapeiksi juuri ennen tarjoilua.

Juuriselleripyree
1,2kg juuriselleriä
5dl kuohukermaa
6 valkosipulin kynttä
8 Timjaminoksaa
suolaa
valkopippuria

Kuori juurisellerit, pilko ne roskeiksi paloiksi ja keitä kypsiksi runsaassa vedessä, valuta.
hauduta kermaa, halkaistuja valkosipulinkynsiä ja timjamia miedolla lämöllä n. 15min.
Siivilöi ,austettu kerma sellerien päälle ja soseuta tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sommelierimme Taneli Lehtonen suosittelee valitsemaan Karitsan kaveriksi Ranskasta Pohjois-Rhonesta tulevan puhtaan Syrah lajikkeesta tehdyn viinin.

 

Saara Alander