Rapurallaa

8.8.2017

Murun vinkit onnistuneisiin rapujuhliin:

Vaikkei meillä Murussa pääsekkään rapuja maistelemaan, ovat nämä joka syksyiset herkut myös lähellä meidän sydäntämme. Sisarravintoloissamme Pastiksen Le Petit Pastiksessa ja Eteläranta 16 viinikellarissa järjestät mitä hulppeimmat rapujuhlat ja rapulaulut saavat raikua.
(www.pastis.fi)(www.bystro.fi)

Muru Catering järjestää toki myös uskomattomia juhlia, räätälöitynä omiin toiveisiisi. (www.murudining.fi)

Kuitenkin jos haluat itse järjestää rapujuhlasi olemme kasanneet tähän postaukseen meidän vinkit, joilla takaat että juhlistasi puhutaan vielä joulupöydässäkin.

PAIKKA JA MENU

Suunnittele illan menu paikkaan ja tilanteeseen sopivaksi. Rennommat juhlat mökillä kaveriporukassa aloitat esimerkiksi runsaammilla cocktailpaloilla ja pienellä keitolla, jolloin ravut saavat kunnia paikan menun pääruokana.

Jos juhlapaikan keittiön fasiliteetit ovat kunnossa, tai tilaisuudesta halutaan juhlavampi kannattaa rapuja nauttia ehdottomasti menun alkuruokana. Tarjoillen rapujen jälkeen runsaan pääruoan, jatkaen kenties juustoilla ja jälkiruoalla.

MUISTA VARATA

Kauniin rapukattauksen teet liinoittamalla pöydän valkoisella liinalla ja lisäämällä kattaukseen punaista. Ravut itsessään viimeistelevät pöydän eikä pöytä välttämättä muita koristeita kaipaa.

Tarvitset rapujen nauttimiseen rapuveitsen, rapukauluri lisää mukavuutta ja viimeistelee juhlatunnelman. Savetit tai perinteinen sormienpesukulho jossa sitruunasiivu raikastaa herkuttelijoiden kädet syödessä. Jos taas haluat panostaa luksukseen voi kangas pyyhkeitä kostuttaa ja lämmittää uunissa, jolloin käsien puhdistaminen on osa herkuttelua.

Muista myös varata pöytään pieniä servettejä, joihin käsiä voi kuivata tarpeen tullen.

Jos rapuja on runsaasti illallisella tarjolla, tulee ruokailijoiden lautasta välillä vaihtaa sen täyttyessä, joten kannattaa varata tuplamäärä lautasia ruokailija määrään nähden.

Vettä, Pitääksesi juhlaväen kunnossa ja juhlan iloisena on hyvä huolehtia riittävästä veden tarjolla olemisesta illan aikana.

Snapsi: Perinteiset koskenkorva, marski ja vodkat toimivat mainiosti rapujen kanssa, akvaviitti toimii hivenen hienostuneempana juhlajuomana ja maustetut yrttiviinat tuovat vaihtelua perinteeseen. Valitse snapsit vieraidesi mieltymysten mukaan.

Paahtoleipää, voita ja tilliä tulee olla riittävästi tarjolla. Joten muista varata riittävästi paahtimia. Jos sinulla ei ole ketää paahtamassa leipää, kannattaa rennoimmissa juhlissa paahtimet laittaa illallispöytään.

VIINI

Viiniksi rapujen kaveriksi suosittelemme:

2016 Furmint, Verus Vino, Podravje

Furmintin happorakenne leikkaa rapujen rasvaisuutta ja tekee niistä kepeämmän. Viinin makeus tukee annoksen rakennetta ja rapujen luontaista makeutta.

2015 Pinot Grigio, Elusia, Friuli-Venezie-Giulia

Pinot Grigion yrttisyys tukee rapujen ja tillin yhdistelmää. Viinin raikas hapokkuus taas keventää rapujen rasvaisuutta.

Viinit on saatavana alkon tilausvalikoimasta.

 

RAVUNSYÖNTI OHJEET:

  1. Ota saksista tukeva ote ja irrota ne tyvestä. Katko saksiosat nivel kerrallaan ja imeskele niistä mehut ja lihat.
  2. Irrota saksen pienempi haara, naksauta sen kärki auki rapuveitsellä ja imaise mehut.
  3. Naksauta tämän jälkeen isomman saksen kärki auki, imaise mehut ja avaa saksen kylki. Irrota isomman saksen sisällä oleva liha.
  4. Ota kiinni ravun selkäpanssarista ja käännä rapu selälleen pyrstö itseesi päin.
  5. Taita pyrstöä viimeisten jalkojen kohdalta ja irrota se selkäpanssarista.
  6. Imaise selkäpanssarissa oleva liemi ja kaavi panssarin sisäpinnalta herkullinen rapuvoi.
  7. Leikkaa pyrstö sivusta auki ja kuori se.
    Irrota pyrstölihan päällä oleva lihasuikale ja poista sen alta löytyvä tumma suoli.
  8. Nauti lihasaalis sellaisenaan. Vaihtoehtoisesti voit koota lihaa voidellulle ja tillillä maustetulle paahtoleivälle.

Saara Alander