RIIKO SAKKINEN x SAMUIL ANGELOV

 

Gastronomia ja kuvataide kohtaavat Galerie Forsblomissa 22.9. alkaen. Taiteilija Riiko Sakkisen ruokaa käsittelevän näyttelyn ketsupinvärisenä lankana kulkee taiteilijan yhteiskuntakritiikistä ja -parodiasta ammentava tyyli. Näyttely on aihepiiriin sopivasti täynnä ristiriitoja, sillä esiin nostetaan kysymykset niin nälänhädästä kuin fine diningistä. Sakkinen tekee tämän myös varsin konkreettisesti; näyttelyssä on nimittäin mukana ruokakeräyspiste, johon galleriakävijöiden toivotaan lahjoittavan kuiva- ja säilykeruokaa. Lahjoittaja saa vastineeksi Sakkisen signeeraaman hernekeittopurkin. Kaikki lahjoitettu ruoka viedään näyttelyn päätyttyä avustusjärjestön kautta Ukrainaan.

Toiseen ääripäähän mentäessä, herätellään näköaistin lisäksi myös makuaisteja. Sanotaan, että viini paranee ajan myötä, mutta paraneeko kuvataide viinin myötä? Se selvinnee, sillä In vino veritas! Sakkinen lähestyy fine dining-teemaa yhteistyössä sommelier Samuil Angelovin kanssa. Angelov on laatinut viinisuositukset yhteensä kahdeksaan näyttelyssä nähtävään teokseen. Makunystyröitä pääsee kutittelemaan galleriassa järjestettävissä viinimaistelutilaisuuksissa ja näin saa itse kokea, miten sujuvasti maalaustaide ja gastronomia yhdistyvät.

Riiko Sakkinen (s.1976) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2002. Siitä lähtien taiteilija on asunut ja työskennellyt Espanjassa. Sakkisen teoksia on esitelty laajasti sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen teoksiaan kuuluu useisiin merkittäviin taidekokoelmiin, kuten New Yorkin Museum of Modern Artin, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupungin taidemuseo HAM:in ja Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin.

Riiko Sakkinen: Cheeseburger Nostrum Cotidianum Galerie Forsblom, 23.9.–23.10.2022

Avajaiset 22.9. klo 17–19.