”Viinipaketti”

4.5.2017

”Viinipaketti”, se mikä löytyy tänäpäivänä melkein joka ravintolasta. Viimeaikoina se on herättänyt paljon keskustelua, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa. Onko se tarpeellinen? Oko viinipaketti vain keino tehdä enemmän voittoa? Vai onko se ravintola palvelu tuote asiakkaalle, joka ei välttämättä osaa itse tehdä viinivalintoja? Paikasta riippuen se on ehkä kaikkia näitä, mutta minun mielestä se on oiva palvelutuote ja työ väline koko henkilö kunnalle.

Murussa suurin osa vieraistamme haluaa nauttia ruokien kanssa suositus juomia. Monesti ravintoloissa puhutaan ns. viinipaketista mutta me emme halua rajoittaa asiakkaamme nauttimista tiettyihin kaatomääriin ja tiettyihin tuotteisiin. Siksi puhummekin suositus juomista. Jotka tietenkin saa valittua niin menun viereen, kuin jokaiselle yksittäiselle ruokalajillekkin. On myös mahdollista pyytää sommelieriamme valitseemaan jokin ”herkku” osaksi illallista, coravin mahdollistaa kalliimpienkin viinien tarjoilun laseittain ilman pelkoa loppuviinin pilaantumisesta.

”Viinipakettimme”  kaatomäärät pidämme maltillisina jotta illallisesta pystyisi nauttimaan aina viimeisiin murusiin saakka. Kuitenkaan lisä kaatoja ei kannata olla pyytämättä jos niitä illallisen aikana kaipaa.

Pyrimme suosittelemaan sopivat juomayhdistelmät ruokalajeille, mutta vieras tekee viimeisen päätöksen siitä onko tyytyväinen valintaamme ja tukeeko se hänen omaa maku palettiaan. Ruoat valittuaan on hyvä valita juomat vaikka alku ja pääruoille,ja illan kuluessa voi fiiliksen mukaan päättää loppu herkkujen juomakavereista, tai siis pyytää Sommelieria valitsemaan , koska kuka haluaisi kuluttaa ravintola iltaansa vaikeiden valintojen äärellä. Miettien miten rieslingin hapot vaikuttavat annoksen kermaiseen suutuntumaan tai miettien punaviinin tanniinipitoisuutta.

Viinin ja ruoan yhdistäminen saattaa välillä olla hankalaa ammattilaisellekkin, Mielikuvassa annoksessa onkin paljon vähemmän sitruunaisuutta, tai et osaakkaan ajatella mitä entrecoten grillattu pinta tekee annoksen kokonaisuudelle. Sen takia suosittelen turvautumaan viinimestarien apuun viininvalinnassa kopska juuri sitä varten he ovat ravintolassa paikalla. Mahdollistamassa sen että illastanne tulisi mahdollisimman onnistunut. Kaipaat sitten yksittäistä lasillista viiniä tai useampaa, tai haluat panostaa yhteen parempaan pullolliseen kannattaa aina kysyä vinkki sillä autamme valinnoissa meielellämme.

Sommelierimme Taneli Lehtonen jakoi kanssani myös mietteitä ruoan ja juoman yhdistämisestä sekä omista valinta perusteistaan.

Taneli kehottaa kiinnittämään huomiota ruoan hapokkuuteen, sokeripitoisuuteen, rasvaisuuteen ja proteiini pitoisuuteen. Esimerksi raikkaan ja hapokkaan siian viereen Taneli hakee viinistä annosta tasapainottavia elementtejä kuten jäännössokeria joka pehmentää annoksen happopitoisuutta ja tietynlaista herkkyyttä tukemaan kevyt aromisen siian herkkiä makuja.

Suositus juomat ovat Tanelin mielestä mahtava tapa päästä illan aikana maistamaan monia erityylisiä viinejä ja pääsee kokeilemaan yhdistelmiä joita ei ehkä itse tulisi valittua. Murussa pyrimme parhaimpaan mahdolliseen hintalaatusuhteeseen ja usein avaammekin viinisuosituksiimme huipputalojen laatutuotteita joita muualla on harvoin tallella.

Saara Alander